Thursday, April 16, 2009

Ήταν αυτό που με έκανε να σκεφτώ τα όσα μου συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό. Και τα κατάφερε πολύ καλά.


Κοιτώντας πίσω στο παρελθόν από το "τώρα"...Είναι ίσως το πιο τρομακτικό πράγμα που αντιμετώπισα αυτές τις μέρες. Και αυτό τόσο απλά. Απλά συναντήθηκα με ένα μεγάλο κομμάτι του απόψε, και μπορώ να πω ότι χαίρομαι πολύ για αυτό.

Μπήκα στη διαδικασία να δω ποιός ήμουν, και πως εξελίχθηκα σε αυτό που είμαι σήμερα. Είδα όλες τις στιγμές που πέρασα. Τις καλές και τις κακές. Τα γέλια στο σχολείο, τις πλάκες στους καθηγητές, τα "γκομενίσματα" στο προαύλιο, το κρυφτούλι για να καπνίσουμε μη μας πάρει κανένα μάτι, τις ερωτικές απογοητεύσεις, τα κλάμματα στους ώμους φίλων, τα ξενύχτια με τη βαρύτερη καρδιά του κόσμου και την ανάρρωση από όλα αυτά.

Είδα ποια ήταν τα σημαντικά γεγονότα του τότε, που σήμερα μοιάζουν σαν μικρές στάσεις σε όλο μου το ταξίδι μέχρι εδώ. Στάσεις λεπτών ή και δευτερολέπτων, που τότε όμως δεν μπορούσα να το καταλάβω. Πίκρες και χαρές που ένιωθα ότι θα κρατήσουν αιώνια, αλλά πλέον φαίνονται σαν να κράτησαν μόνο για μια στιγμή.

Συνειδητοποίησα ότι κάνω το ίδιο ταξίδι στη ζωή μου ξανά και ξανά, κάθε φορά με νέους ανθρώπους, με νέα αντιμετώπιση και άγνωστες προοπτικές. Και όμως, κάθε φορά περνάω από τους ίδιους σταθμούς. Χωρίς καμμία αλλαγή.

Αυτή η σύντομη αναδρομή με έκανε να αναθεωρήσω τη σημασία κάποιων πραγμάτων που ζω σήμερα. Είδα τα δευτερόλεπτα του παρελθόντος να μου φαίνονται και πάλι αιώνες, και είχα ξεχάσει πως ήταν. Σήμερα θυμήθηκα. Σ'ευχαριστώ.

Έμαθα πως όλα αυτά έχουν σημασία. Όποιος λέει να ξεχνάμε το παρελθόν μας κάνει λάθος. Ακόμα και όταν αυτό πονάει και είναι άσχημο, έχει κάτι να μας δώσει. Πρέπει να το κοιτάμε κατάματα, και να ακούμε αυτά που έχει να μας πεί. Γιατί το ταξίδι θα είναι το ίδιο. Άλλοι χαρακτήρες, αλλά η ίδια πλοκή. Αν την θυμόμαστε καλά, ίσως να μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε καλύτερα.

Εύχομαι να μην ξαναξεχάσω ποτέ. Ποτέ όμως.

Και σε όλους αυτούς που γνώρισα και με μάθανε κάτι, είτε με το καλό είτε με το κακό, αλήθεια σας χρωστώ πολλά. :-)

Καλημέρα.